Semnificația secretă a banilor în terapia de familie – ce pot face părinții cu banii pentru copiii lor?
Semnificația secretă a banilor în terapia de familie – ce pot face părinții cu banii pentru copiii lor?
Unul dintre lucrurile interesante dar confuze despre bani este că există uneori motive ale celui care dă banii ce nu coincid cu percepția celui care îi primește. Banii pot fi dați cu un motiv și primiți cu o interpretare foarte diferită a motivului pentru care au fost dați.
Un exemplu ar fi într-o relație mamă-fiică:
Mama invită fiica căsătorită și nepoții într-o vacanță de vară și din punctul de vedere al mamei, este un cadou foarte generos însă, din punctul de vedere al fiicei, mama încearcă să intervină în viața ei de familie și în căsnicie.
Echivalent, o mamă poate da vacanța cu intenția de a se amesteca, iar fiica poate interpreta că mama este pur și simplu generoasă.
Banii pot fi utilizați de părinți uneori cu generozitate iar alteori cu vinovăție. Să dai cu generozitate este ușor de înțeles: când se apropie ziua de naștere a unui prieten, de exemplu, cineva poate trimite o felicitare sau dă un telefon, altcineva poate decide să cumpere ceva special, nu din obligație ci din sentimente bune și generozitate față de prieten.
Un alt exemplu ar fi cel al unui tată care poate oferi un cadou scump copilului de ziua lui de naștere nu din generozitate, ci din vinovăție că și-a neglijat copilul.
În familie, banii sunt schimbați din obligație (părinții au obligația de a-și hrăni copiii), generozitate sau dragoste, vinovăție, favoruri (în schimbul unor treburi casnice) sau din drepturi. Unele schimburi de bani sunt clare și nu necesită negociere în timp ce altele sunt constant renegociate și pot forma conținutul major al conversațiilor într-o familie.
Câteva exemple în acest sens sunt următoarele:
- părinții ar trebui sa cumpere o noua pereche de pantofi sport pentru fiul lor pentru că are nevoie sau pentru că face treburi casnice in mod frecvent?
- un părinte plătește pentru facultate din obligație, din generozitate, din vinovăție, pentru că este dreptul tânărului sau în schimbul unor favoruri cum ar fi timpul petrecut de tânăr cu el sau grija arătată?
Problema apare deoarece banii sunt dați dintr-un motiv și primiți cu o interpretare foarte diferită. Un exemplu este cel al unui părinte care poate plăti facultatea în schimbul companiei și atenției din partea persoanei tinere, dar tânărul nu se simte obligat să dea nimic în schimb, considerând că este dreptul lui să fie susținut la facultate. Aceste diferențe sunt rar făcute explicit și ele pot submina relațiile pe ascuns, ani la rând.
Următorul articol va fi despre semnificația secretă a banilor în relațiile de cuplu!
Sursa bibliografică: Semnificația secretă a banilor – C.&C. Madanes