Manipularea
Ce este manipularea? Care sunt acele mijloace, nu foarte subtile, ale manipulatorilor? Vinovăţia şi frica! Nu e nevoie de o diplomă de psihologie pentru a defini şi a putea distinge cele două sentimente. Nici pentru a sesiza disconfortul cauzat de fiecare dintre ele. Totuşi, utilizarea cu succes a vinovăţiei şi fricii ca mijloace ale manipulatorului depinde, într-o anumită măsură, de felul cum fiecare dintre noi reacţionează la ele.
Cuvântul „manipulare” provine din latinescul manus, adică „mâna”. Când oamenii încearcă să vă manipuleze, ei încearcă de fapt să vă „mânuiască”, nu? Prin urmare, lucrul de care aveţi nevoie este un sistem autodefensiv, non-combativ, dar puternic, care să vă permită să evitaţi riscul de a fi mânuiţi împotriva voinţei. Artele marţiale îndeplinesc aceste cerinţe.
Când intuieşti că eşti ţinta unei manipulări, întreabă-te: „Cine deţine controlul? Cine are cea mai mare putere? Bruta care învinge pe toată lumea? Sau persoana a cărei putere rezidă în acordarea libertăţii de alegere unei alte persoane?”
Un lucru important de reţinut, dar greu de realizat, este conştientizarea faptului că manipularea, întocmai ca atacul din artele marţiale, nu are un caracter personal. Este personală doar în sensul că adversarul te consideră suficient de important sau suficient de puternic pentru a te ataca.
Manipularea există practic peste tot; ea se regăseşte în cele mai diverse forme şi dimensiuni. Nu face niciun fel de distincţii sau concesii în privinţa vârstei, a sexului sau a rasei. Dacă manipularea se produce în mare parte la nivel subconştient, manipulatorul încearcă, pur şi simplu, să dobândească o parte din puterea unei alte persoane care este considerată mai puternică. Persoana în cauză ajunge astfel să se simtă vulnerabilă şi cade pradă vinovăţiei, mâniei sau fricii.
Manipularea poate avea un caracter personal sau impersonal. Poate fi extrem de agresivă sau surprinzător de pasivă.
De exemplu, cum aţi analiza următoarea situaţie? Un tânăr aduce flori unei tinere. Este aceasta manipulare? Îi aduce florile din dragoste şi consideraţie? Dacă da, atunci răspunsul la întrebarea de mai sus este evident, „nu”. Nu e vorba de manipulare. Mesajul lui este „Te rog să mă placi! Te rog să mă placi!”? Dacă tânăra îl place, atunci nu e vorba de niciun disconfort deci nici de manipulare în sensul definiţiei noastre. Dar dacă ea nu poate să-i sufere prezenţa şi gesturile lui o deranjează? În acest caz, răspunsul „da” este corect. Dacă insistenţele se transformă în hărţuire, atunci manipularea devine abuz. Comportamentul depăşeşte limitele acceptabilităţii. Există de altfel şi legi corespunzătoare care pedepsesc comportamentul ofensiv.
Ce putem spune despre bărbatul care îi spune femeii „Te iubesc… Dacă şi tu mă iubeşti cu adevărat, atunci dovedeşte-o şi petrece-ţi noaptea cu mine”? Dacă este vorba de manipulare, el foloseşte atât sentimentul de vinovăţie cât şi cel de frică. Vinovăţie, pentru că ea nu îl iubeşte atât de mult cât ar trebui. Frică, pentru că el o va părăsi pentru altcineva care o va face. Desigur, dacă răspunsul ei este „Credeam că nu mă mai întrebi!…”, atunci nu mai poate fi vorba de manipulare, nu?
Ca să nu consideraţi că manipulatorii sunt făţiş agresivi, să luăm următoarele trei exemple de manipulare pasivă. Este uimitor cât de creativi putem fi în ce priveşte mijloacele de exprimare ale manipulării. De exemplu, o persoană care spune că face X, Y sau Z. Şi nu le face. Ridică amânarea la rangul de artă. Pură imobilitate. „O să fac curat în garaj mâine, sigur.” Asta se repetă 365 de zile pe an, până când altcineva face lucrul respectiv sau toată lumea se mută în altă parte.
Unii oameni folosesc varietatea de manipulări „Sunt mic – Sunt slab” asupra altora. Această formă de manipulare este personificată de bunica din serialul Anne of Green Gables. Nu deschide obloanele; lumina mă va orbi. Nu mă supăra; voi face un atac de cord care mă va omorî. Toată lumea pe rază de un kilometru încearcă să evite să facă ceva care ar putea s-o tulbure. Toată lumea, pe rază de un kilometru, ajunge să facă exact ceea ce vrea, în acest exemplu, bunica.
În al treilea exemplu, manipulatorul îşi asumă vina şi o exagerează. Aici vina nu mai este aruncată asupra altcuiva din teama de a nu îi putea face faţă. Din contră. Aici manipulatorul expune o versiune rapidă de realitate virtuală. „Nu mă poţi concedia. Îmi dau demisia.” Sau „Sunt un şofer groaznic, am dovedit-o, am distrus maşina.” Nu mă poţi învinui, pentru că eu îmi voi asuma întreaga vină, reală sau nu. Nu mă poţi manipula prin frică sau vinovăţie. Voi ajunge acolo înaintea ta. Acum tu trebuie să mă faci să mă simt mai bine. Aceasta este o variantă a minciunilor cinstite, despre care vom vorbi in cadrul Nivelului Cinci.
Pentru a explora mai departe variatele chipuri ale manipulării, să urmărim acest ABC al manipulatorului. Ţineţi minte chestiunile legate de putere si control, ca şi armele folosite de manipulatori: vinovăţia şi frica.
ABC-ul manipulatorului
A = ANGER (mânie). Foloseşte mânia de câte ori poţi. Aceasta planează cealaltă persoană într-o postură defensivă şi o forţează să contraatace folosind propriile tale reguli. De exemplu: „Unde naiba ai umblat până la ora asta? E trecut de miezul nopţii!”
B = BELITTLE (înjoseşte). Înjoseşte o altă persoană, în special în public. „Cum ai putut să-ţi încui cheile în maşină a doua oară săptămâna asta? Până şi câinele meu e mai inteligent de-atât!”
C = CONTROL (controlează). Controlează, controlează, controlează. Cu cât mai mulţi oameni cu atât mai bine. Cu cât vei controla mai mulţi, cu atât mai bine te vei simţi.
D = DENY (neagă). Neagă tentativele de manipulare. „Cine, eu?” „Ce-am făcut?”
E = EXAGGERATE (exagerează). Exagerează-ţi propria importanţă asfel încât toată lumea să ştie ce persoană cu adevărat puternică eşti tu. De exemplu: „Trebuie să fug, ne vedem mai târziu. N-am timp de vizite… Aştept un telefon, unul foarte important. De la București, ştii?”
F = FEAR (frica). Inoculează frica de câte ori este posibil. Este în mod garantat una din armele tale cele mai importante. De exemplu: „Ştiu că pleci mâine cu avionul, în vacanţă. Dacă aş fi în locul tău aş avea mare grijă. Am auzit că a fost un lanţ de spargeri în cartierul tău… şi că ultimele trei zboruri au avut aterizări de urgenţă… nu e mare lucru… dar dacă aş fi în locul tău…”
G = GUILT (vinovăţia). În restul timpului, trezeşte în alţii vinovăţia. Combinată cu frica, utilizarea vinovăţiei garantează că vei ajunge departe ca manipulator. De exemplu: „Nicio problemă. Du-te cu prietenii în weekend. Nu contează, sunt doar mama ta. Vreau să te distrezi tu bine. Serios. Adică, doar pentru faptul că e ziua mea luna viitoare… Du-te, hai, nu te îngrijora pentru mine.”
H = HONESTLIES (minciuni cinstite). Foloseşte minciunile cinstite de câte ori poţi. „Ştiu că n-ar trebui să-ţi spun asta, dar este pentru binele tău. Trebuie să ştii ce am auzit-o spunând pe sora ta despre tine.”
I = INTIMIDATE (intimidează). Intimidează alte persoane, în special prin remarci nepoliticoase şi prin limbajul trupului. De exemplu „Asta e tot ce ai reuşit să faci până acum?… Îţi spun, te prinde sfârşitul anului!”
J = JUDGE (judecă). Judecă-i pe alţii fără milă. De exemplu: „Este cel mai prost om din câţi am întâlnit vreodată!”
K = KNOW (cunoaşte). Arată-te cunoscător al tuturor lucrurilor! „California, bineînţeles! Unde altundeva ar putea fi situată editura Berkley?”
L = LIVE (trăieşte). Trăieşte viaţa altora în locul lor Ştii întotdeauna mai bine ca ei care le sunt necesităţile. De exemplu: „Eu nu mi-aş pune cu siguranţă cravata aceea la pantalonii aceia! Adică, nimeni n-ar purta o cravată de culoarea X cu pantaloni de culoarea Y.”
M = MANIPULATE (manipulează). Manipulează, manipulează, manipulează.
N = NASTY (răutăcios). Fă remarci răutăcioase în locul unora drăguţe. Ziua persoanei în cauză va începe cu un hop. De exemplu: „Arăţi ca naiba! Eşti bolnav cumva?”
O = ORGANIZE (organizează). Organizează pe toată lumea din jurul tău. De exemplu, tu: „De ce ţii solniţele de sare şi piper în partea stângă a dulapului? Ar fi mult mai eficient să le pui aici”. Ei: „Pentru că acolo le-am pus timp de douăzeci şi cinci de ani, până să te pensionezi tu.”
P = POWER (putere). Putere, putere, putere. Dobândeşte-o de oriunde poţi. „I-am făcut-o băiatului care aduce ziarele! L-am învăţat minte. L-am sunat pe directorul de distribuţie şi i-am spus că eu vreau să mi se aducă ziarul la ora 6.30 dimineaţa fix, nu cu treizeci de secunde mai târziu. Dacă o sa întârzie mai mult de treizeci de secunde, le dau telefon. Acum să văd dacă mai primeşte vreun bacşiş luna asta!”
Q = QUIT (părăseşte). Părăseşte orice conversaţie şi pleacă nervos dacă lucrurile nu se desfăşoară aşa cum vrei tu. De exemplu: „Ei bine, dacă aşa vedeţi voi lucrurile, eu nu pot să iau parte la această discuţie. N-o să meargă. Plec.”
R = MAKE RUDE (Comportă-te nepoliticos). Comportă-te nepoliticos de câte ori ai ocazia. Impoliteţea şi cruzimea sunt indicate. Uită de comentariile politicoase sau de manierele elegante; foloseşte-le doar dacă îţi deschid drumul pentru victoria de mai târziu!”
S = SHOULDLIES (minciuni cu „trebuie”). Foloseşte minciunile cu „trebuie” de câte ori poţi. „Ar trebui să mai slăbeşti, Harold, te vei simţi mult mai bine.” Trebuie sesizat în acest caz transferul de putere dintre tine şi Harold.
T = THREATEN (ameninţă). Ameninţă verbal alte persoane de câte ori ai ocazia. „Am auzit zvonul că şefii se gândesc să restructureze anumite departamente. Ţi-ai mai revizuit CV-ul în ultima vreme?”
U = USE (foloseşte). Foloseşte-i pe ceilalţi pentru a-ţi atinge propriile scopuri. Gândeşte machiavelic. Ce ar face un personaj machiavelic într-o situaţie ca aceasta? Fii necruţător.
V = VULNERABILITY (vulnerabilitate). Ţinteşte vulnerabilitatea altora. Dacă ai de ales între colega de birou care este măritată cu ofiţerul de marină sau o mamă singură cu patru copii… ai înţeles.
W = WIN (câştigă). Câştigă cu orice preţ. Nu spune niciodată că îţi pare rău sau că ai făcut o greşeală. Astfel îţi vei consolida rezervele de putere.
X = X-PECT (pretinde). Pretinde ca ceilalţi să facă ceea ce vrei tu. În fond, care le este rolul pe această planetă?
Y = YELL (strigă). Strigă la toată lumea. Plasează-i astfel într-o postură defensivă şi stabileşte o dată pentru totdeauna cine este şeful.
Z = ZERO IN (ocheşte punctul zero). Ţinteşte în nucleul vinovăţiei şi fricii altor persoane întocmai ca o rachetă care se ghidează după căldură. Apoi foloseşte-le în avantaj
Sursa:
CUM SĂ NEUTRALIZAŢI AGRESORII, ŞEFII ŞI BRUTELE DIN VIAŢA VOASTRĂ. Recâştigaţi-vă puterea personală! – George H. Green, Carolyn Cotter
Foto: internet