Cearta cu partenerul de cuplu. Ce se întâmplă în corp când ne certăm?
Ce se întâmplă în corp când ne certăm cu partenerul de cuplu.
Cercetările în domeniul relațiilor de cuplu, au evidențiat faptul că, atunci când sunt monitorizate modificările somatice ale cuplurilor în timpul unei discuții aprinse, sunt identificați acei indicatori care arată cât de stresantă este copleșirea la nivel fizic.
Una dintre cele mai evidente reacții este accelerarea bătăilor inimii – cu peste 100 de bătai pe minut – ajungând chiar la 165. Pentru a avea un criteriu de comparație, pulsul obișnuit la un bărbat de aproximativ 30 de ani este 76, iar al unei femei de aceeași vârstă este 82.
Totodată se petrec și modificări hormonale, se secretă inclusiv adrenalină, care contribuie la declanșarea reacției de “luptă sau fugă”, crește tensiunea arterială.
De ce se ajunge la divorț?
Episoadele recurente de copleșire duc la divorț din două motive:
- unul dintre soți se simte solicitat emoțional atunci când interacționează cu celălalt;
- senzațiile fizice de copleșire – bătăile rapide ale inimii, transpirații și altele – fac practic imposibilă o discuție productivă, în care să se încerce rezolvarea problemelor.
Starea de suprasolicitare în care ajunge organismul în timpul unui conflict, reacționează la un sistem foarte primitiv de alarmare pe care l-am moștenit de la strămoșii noștri din epoca preistorică. Toate aceste reacții de stres, precum bătăi rapide ale inimii, transpirații, se petrec deoarece organismul nostru percepe situația în care se află ca fiind una periculoasă.
Atunci când inima bate cu putere iar toate aceste reacții fizice de stres se petrec în mijlocul unei dispute cu partenerul dumneavoastră, consecințele sunt dezastruoase. Abilitatea dumneavoastra de a procesa informația este redusă, însemnând că e mai greu să fiți atent la ceea ce spune el. Rezolvarea creativă de probleme și simțul umorului “se duc pe apa sâmbetei”. În repertoriul dumneavoastră rămân reacțiile cele mai simple și mai puțin sofisticate din punct de vedere intelectual: lupta (criticați, sunteți disprețuitor, defensiv) sau fuga (împietrirea). Astfel s-a pierdut orice ocazie de a rezolva problema respectivă. Cel mai probabil, discuția doar va inrăutăți situația.
sursa: John M. Gottman&Nan Silver. Cele sapte principii ale unei casnicii fericite
foto: internet