Programari: (+40) 766 251 980

Semnificatia secreta a banilor in terapia de cuplu

Semnificația secretă a banilor în terapia de cuplu

Semnificația secretă a banilor în terapia de cuplu

La începutul vieții de familie, banii sunt manevrați în diferite moduri. Semnificația ascunsă a banilor și tot  ce reprezintă banii pot avea un rol important în primele conflicte ale cuplului tânăr.

Pentru ca o relație maritală să reușească, trebuie să se bazeze pe colaborare și nu pe competiție. Acest lucru poate fi destul de provocator deoarece, pentru mulți tineri, relația maritală este prima relație în care trebuie să fie colaboratori și nu competitori.

Devenind tineri adulți, pe de o parte ne dorim să fim separați și independenți. Nu ne dorim întotdeauna să ne subordonăm scopurile, nevoile noastre, unei alte persoane, nu vrem să dăm…ceea ce face dificilă tranziția de la “al meu” la “al nostru”!

Pe de altă parte, ne dorim să fim iubiți și apreciați, ne dorim intimitate, vrem să fim necesari pentru starea de bine a partenerului nostru. Dar, vrem să reușim și individual, să fim cei mai buni, să ne dezvoltăm, să câștigăm…Cum putem face asta dacă nu în detrimentul partenerului nostru? Cum putem avea dragoste și intimitate și să ne urmărim scopurile în loc să oferim sprijin în mod altruist?

Acestea sunt dificultăți comune ale multor cupluri tinere ca și ale altora nu la fel de tinere – focalizarea pe a vrea, a obține și mari dificultăți în a da – ca și cum ar fi în război, într-o luptă de putere. Fiecare își dorește atât de multe de la celălalt și totuși niciunul nu dorește să dea. Fiecare își dorește iubire, bani, securitate, stimă de sine și se așteaptă ca celălalt să îi asigure toate acestea și totuși ambii pot fi reticenți în a fi primul care să dea și a obține prin urmare, un răspuns mai bun de la partener.

Lipsa de colaborare și competiția din cuplu îi poate determina pe ambii parteneri să simtă un gol, o mai mare nevoie de iubire, bani, securitate, stimă de sine…

Pași către soluții – terapia de cuplu

Câteva sugestii pentru a depăși aceste dificultăți în cuplu ar putea fi sintetizate în următorii pași:

  1. Încurajează distracția și asigurărilecuplul trebuie să facă transformarea de la a dori să fie împreună pentru că fiecare îl ajută pe celălalt în dificultățile sale, la a dori să fie împreună pentru că le face plăcere.
  2. Fii darnic și iubitoro căsătorie de succes trebuie să fie o combinație între a dori să fii iubit, a dori să primești, a dori să îl iubești pe celălalt, a dori să dăruiești. Fiecare dintre soți trebuie să facă schimbarea de la a dori să fie iubit și îngrijit, la a dori să dăruiască dragoste și grijă celuilalt.
  3. Mută atenția de la lipsuri la bunăstare – un cuplu se poate îndepărta de la accentul pus pe ceea ce își doresc la a aprecia ceea ce au.
  4. Transformă agasarea în joacă – în loc de a răspunde agasării printr-o luptă, cel mai bine este ca răspunsul să fie ca un semnal pentru joacă. Anumite tipuri de certuri, în special cele despre bani, pot deveni atât de intense că pot duce la violență fizică. Acuzațiile, învinuirile și exprimarea anxietății cu privire la bani sunt incitanți ce conduc adesea la certuri aprige. Este posibil în schimb să se răspundă cu afecțiune și umor.

Dana Elena Iacob

Psihoterapeut sistemic de familie și cuplu & Psiholog clinician

Sursa bibliografică: Cloe&Claudio Madanes – Semnificația secretă a banilor 

ursa foto: internet

Derulează în sus
Sari la conținut