Programari: (+40) 766 251 980

Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Psihologul studiază modul în care gândim, simţim şi ne comportăm şi aplică aceste cunoştinţe pentru a-i ajuta pe ceilalţi să înteleagă, să-şi explice şi să-şi modifice comportamentul.

În România, profesia de psiholog este reglementata prin legea 213/2004. Conform acesteia, psihologul desfăşoară urmatoarele activităţi:

  • studiază comportamentul uman şi procesele mentale;
  • investighează şi recomandă căi de soluţionare a problemelor psihologice;
  • elaborează şi aplică teste pentru masurarea inteligenţei, abilităţilor, aptitudinilor şi a altor caracteristici umane;
  • testarea psihologică, prevenirea şi psihoterapia tulburărilor emoţionale şi de personalitate, precum şi a fenomenelor de inadaptare la mediul social şi profesional;
  • interpreteaza datele obţinute şi elaborează recomandările pe care le consideră necesare.

Psihologul este obligat să păstreze confidenţialitatea în legatură cu faptele şi informaţiile despre care a luat cunoştinţă în timpul desfăşurării actului psihologic, fiindu-i interzisă utilizarea în interes personal sau în beneficiul unei alte persoane a acestora. Rezultatele evaluării psihologice pot fi prezentate unei alte persoane numai cu acordul persoanei evaluate şi cuprind informaţii relevante în raport cu scopul urmărit. Confidenţialitatea actului psihologic persistă şi după încheierea relaţiilor profesionale cu beneficiarul (clientul sau pacientul).

Odată ce ai găsit un psiholog la care să mergi şi faci o programare, este foarte important să ştii ce o să se întâmple acolo.

La o primă întâlnire, vei fi rugat să îi descrii problema sau problemele tale şi va trebui să oferi câteva detalii despre istoricul tău. Ţi se vor pune întrebări despre momentul în care a apărut problema, cum ai încercat să o rezolvi, ce te-a ajutat şi ce nu te-a ajutat în rezolvarea problemei, cum îţi afectează viaţa personală, socială şi cea profesională. Întrebările despre istoricul tău se pot referi la detalii despre experienţele tale, la educaţie şi locul tău de muncă, la starea civilă şi relaţiile interpersonale, dacă iei medicamente, consumi alcool sau droguri, etc. Această etapă de culegere de informaţii poate continua şi pe parcursul celei de-a doua întâlniri şi poate fi completată de utilizarea testelor psihologice.

Folosirea testelor psihologice ajută la o mai bine înţelegere a tipului de problemă pe care o ai şi cum îţi afectează aceasta emoţiile, sentimentele, comportamentul şi gândurile. În momentul în care psihologul intenţionează să folosească un test, îţi va explica motivul şi modul în care îl va folosi. Spre exemplu, unele teste sunt utilizate pentru a evalua starea de spirit şi pentru a ajuta la diagnostic, altele pentru problemele de memorie, concentrare sau pentru a observa caracteristicile de personalitate.

După această etapă de evaluare, vei fi ajutat să stabileşti obiective şi scopuri identificând modalităţi şi strategii terapeutice potrivite nevoilor tale. Acestea pot include creşterea încrederei în tine, să te simţi mai putin deprimat sau confortabil în anumite situaţii sociale, sa faci faţă mai bine durerii sau unei boli medicale, să te întelegi mai bine cu partenerul, familia ori copiii, să îţi imbunătăţeşti modul de a acţiona etc. În plus, psihologul va urmări progresele pe care le faci pentru îndeplinirea acestor obiective iar la anumite intervale de timp îţi poate solicita completarea unor chestionare care vor evidenţia progresele.

E important să ştii şi să reţii faptul că schimbarea sentimentelor, gândurilor şi comportamentelor poate fi un proces dificil, în care te angajezi că vei participa la sedinţe şi vei urma recomandările primite. Ceea ce nu poate fi schimbat este trecutul, însă există posibilitatea modificării modului în care acesta te afectează. De asemenea, e dificil să schimbi comportamentul celorlalţi. Intervenţia psihologică este axată, în primul rând, pe modul în care te poate ajuta să-ţi îmbunătăţeşti viaţa.

Uneori pot exista mai multe modalităţi de a rezolva sau de a gestiona o problemă psihologică, iar cea aleasă poate depinde de caracteristicile tale şi de formarea profesională a psihologului.

Ai dreptul să fii un client informat şi un participant activ în procesul terapeutic, iar în cazul în care ai întrebări sau nelămuriri este important să le adresezi psihologului.

Cei doi termeni, sunt folositi, adesea, ca sinonimi. Totusi, psihoterapia si consilierea se deosebesc ca durata de timp, ca tehnica si apoi ca impact asupra persoanei. Psihoterapia presupune, de obicei, un numar mai mare de sedinte si o interventie de mai mare profunzime asupra personalitatii. Consilierea, in schimb, se asociaza cu o atitudine suportiva din partea consilierului, cu oferirea unor sugestii si interventii centrate pe comportament, presupunand o durata relativ mai scurta a tratamentului.

Un termen care este folosit tot mai des este cel de consultatie si se refera, mai degraba,  la o atitudine de colaborare intre client si terapeut. Clientul participa activ in deciziile privind subiectele  discutate in cadrul sedintei si in gasirea unor solutii.

“Antrenamentul pentru viata” este un proces de dezvoltare personala, centrat pe stabilirea si atingerea obiectivelor personale/profesionale ale unei persoane. Folosind tehnici de consultanta, sociologie si leadership, life coach-ul te va ajuta sa-ti cunosti motivele, atuurile si obstacolele si sa alcatuiesti un plan de actiune pentru schimbari pozitive in viata ta.

In vreme ce sedintele de psihoterapie se concentreaza pe solutionarea unei stari disfunctionale, “antrenamentul pentru viata” inlesneste trecerea de la o stare functionala la una optima. Mai precis, nu trebuie sa te simti rau ca sa apelezi la un life coach, e de ajuns sa aspiri la a te simti perfect impacata.
Sintagme precum “potentialul maxim al individului” sau “campion al propriei vieti” pot suna ca niste clisee, dar sunt adevarate scopuri pentru antrenorii determinati sa-ti redea increderea si hotararea.

Psihiatrul este absolventul unei facultati de medicină si specializat in psihiatrie.  In competenta sa intra prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor psihice. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihiatru este prescrierea medicatiei potrivite.

Psihologul este absolventul unei facultati de psihologie si specializat in domenii diferite: psihologie clinica, educaţionala, organizationala etc. In competenta sa intra studiul psihicului si al comportamentului uman, testarea psihologica, investigarea si recomandarea unor modalitaţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice.

Psihoterapeutul este specialistul (de exemplu medic sau psiholog) cu o formare postuniversitara in psihoterapie. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihoterapeut difera in funcţie de scoala terapeutica careia ii apartine: conversatia terapeutica, psihodrama, hipnoza, interventia prin arta, terapie existentiala, etc.

Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Derulează în sus
Sari la conținut